Dachówka ceramiczna to w naszym kraju najbardziej popularne pokrycie dachowe, a swoją popularność zawdzięcza budowanej przez wiele lat opinii materiału trwałego i długowiecznego. To właśnie dachówką ceramiczną są pokryte zabytkowe budynki na całym świecie, a jako materiał na dach stosowana była już 3 tys. lat temu.
Dachówka ceramiczna charakteryzuje się dużym ciężarem (koniecznie należy ten parametr brać pod uwagę, zwłaszcza w przypadku remontowanych budynków), niską nasiąkliwością oraz wysoką odpornością na uszkodzenia. Zwolennicy ceramicznego pokrycia dachu zwracają również uwagę na brak nieprzyjemnego pogłosu w pomieszczeniach usytuowanych bezpośrednio pod dachem w trakcie deszczu, a także na odporność na promieniowanie UV.
Dachówki ceramiczne produkowane są w różnych kształtach, rodzajach wykończeń oraz kolorach. Tradycyjnym kolorem był kolor ceglasty, ale obecnie producenci barwią dachówki, aby nadać im kolory zgodne z zapotrzebowaniem.
Kształty dachówek ceramicznych
- mnich – mniszka – jeden z najstarszych rodzajów dachówek ceramicznych, kiedyś powszechnie stosowana na budownictwie sakralnym. Popularna w krajach basenu Morza Śródziemnego. Idealna do tradycyjnego budownictwa, niezwykle charakterystyczna i estetyczna. Dachówki te to dwie dachówki, z których jedną, mniszkę, układa się na dole, a przykrywa ją drugą – mnichem. Zazwyczaj dachówki tego rodzaju dostępne są w tradycyjnym kolorze oraz bez dodatkowych warstw uszlachetniających;
- esówki – inaczej holenderki – dachówki profilowane w kształt litery S, z harmonijnym rysunkiem fali. Popularne i chętnie wybierane do klasycznego budownictwa, w którym pokrycie dachowe ma swoim wyglądem nie wybijać się na tle budynku. Esówki są dostępne w wielu wariantach kolorystycznych oraz rodzajach powłok, a model ten obecny jest w ofercie wielu producentów;
- karpiówka – kolejny rodzaj dachówki, której kształt znany jest od wieków. Inspiracją do powstania był łupek i pokrycie dachowe wykonane z niego, a wygląd karpiówki przypomina rybią łuskę. Obecnie najczęściej posiada łagodnie zaokrąglony nosek i stosowana jest na dachach o skomplikowanym kształcie, ponieważ jej kształt pozwala bez problemów kształtować wszelkie krzywizny na dachu.
- renesansowa – z płaską powierzchnią zakończona falą – charakteryzuje się dużym formatem, czego konsekwencją jest niewielka ilość dachówek potrzeba na pokrycie 1m2 dachu. Delikatny wygląd dachówki renesansowej sprawia, że cieszy się niesłabnącym zainteresowaniem wśród inwestorów;
- marsylka – jej wygląd jest tak charakterystyczny, że trudno ją pomylić z jakąkolwiek inną dachówką. Dachówka marsylka posiada dwa wyżłobienia (tzw. muldy), a posiadane dwie zakładki czynią z nią dachówkę szczelną. Marsylkę uważa się za pierwszą, przemysłowo wytwarzaną dachówkę. Chętnie sięgano po nią jako pokrycie budynków miejskich.
Rodzaje dachówek ceramicznych
Wraz z rozwojem i postępem tradycyjne dachówki producenci zaczęli pokrywać różnego rodzaju glinkami, aby zapewnić im jeszcze większą odporność na wodę, promieniowanie UV oraz porastanie mchem, a przede wszystkim, aby móc zaoferować dachówki ceramiczne w kolorze innym niż naturalny, ceglasty, tak charakterystyczny dla tego typu pokrycia dachowego.
Na rynku obecnie spotykamy:
- dachówki naturalne – wytwarzane z naturalnej gliny, której zawdzięczają swój tradycyjny kolor. Dachówki te są porowate i podatne na porastanie mchem oraz pokrycie brudem. W naszej szerokości geograficznej najczęściej spotykane na zabytkowych budynkach typu zamki, czy kościoły;
- dachówki angobowane – pojedyncze dachówki przed wypaleniem pokrywane są płynną glinką zmieszaną z barwnikami. Zabieg ten umożliwił wyprodukowanie dachówki w innym kolorze niż naturalny, a także sprawiło, że dachówka jest mniej porowata;
- dachówki glazurowane – pokrycie bezbarwnym lub kolorowym szkliwem i poddawanie dachówek ponownemu wypaleniu sprawiło, że udało się producentom uzyskać niezwykle gładką, lśniącą dachówkę, której parametry nasiąkliwości, porastania mchem są nieporównywalne do innych dachówek.
Jakość dachówek ceramicznych
Dachówka ceramiczna popularność zawdzięcza swojej jakości. Generalnie można to uznać za prawdę, ale niestety łatwo również trafić na produkt nie spełniający norm. Zdarza się, że producent nie posiada w swojej ofercie 100% jakościowego materiału. Dawniej dachówka ceramiczna była produkowana z leżakowanej gliny. Teraz bardzo często, aby zmniejszyć koszty produkcji i dachówki były w konkurencyjnych cenach do innych materiałów dachowych, leżakowanie gliny jest skracane do minimum. Niestety zdarzają się też złoża gliny z dużą zawartością margla, czyli węglanu wapnia. Ten defekt można zauważyć dopiero po rozbiciu dachówki w postaci malutkich wyprysków, białych kropek, czyli właśnie margla lub niedopalonych fragmentów ceramiki (różnorodnych warstw). Dachówka jest wysokiej jakości, jeżeli w miejscu przełamania ma jednolitą barwę. Objętość margla może się zwiększać z czasem podczas nasiąkania dachówki. Warto mieć na uwadze, że glazura nie uchroni nas w pełni przed nasiąkaniem, ponieważ dachówka nasiąka też od spodu. Ta wada może ujawnić się nawet po 7,10 latach. Wtedy niestety możemy już nie mieć podstaw do reklamacji. Wszystkie te niuanse technologiczne i nasza wiedza o nich pozwala nam selekcjonować najlepsze dachówki ceramiczne dla naszych klientów.